Nieuws met betrekking tot de visie van het Korps Nationale Politie op het gemeentelijke cameratoezicht ter handhaving van de openbare orde, veiligheid en leefbaarheid.
Het Korps Nationale Politie in de eenheid Oost-Nederland heeft een visie op cameratoezicht ontwikkeld.
Hierin heeft de politie een aantal uitgangspunten weergegeven met betrekking tot het kunnen realiseren van gemeentelijk cameratoezicht op openbare plaatsen.
Tevens stelt de politie in deze visie, dat ze haar rol in de bestaande cameratoezichtruimten, met betrekking tot de publiek private samenwerking, wil afbouwen. Onderstaand een samenvatting van de belangrijkste uitgangspunten van het beleid.
Burgemeester is verantwoordelijk.
In deze visie wordt helder aangegeven, dat het cameratoezicht op openbare plaatsen, in het kader van de openbare orde, veiligheid en leefbaarheid, primair een verantwoordelijkheid is van de gemeenten, c.q. van de burgemeester. Het cameratoezicht op openbare plaatsen in het kader van de openbare orde, veiligheid en leefbaarheid vindt haar wettelijk basis in artikel 151c Gemeentewet.
Regierol Politie.
Het gemeentelijke cameratoezicht gebaseerd op artikel 151c Gemeentewet valt onder het regiem van de Wet Politie Gegevens. Een wet, waarin de politie een toezichthoudende verantwoordelijkheid heeft op de uitvoering er van. Meer concreet, de politie hoeft niet zelf de camerabeelden uit te kijken maar moet wel zelf, gevraagd en ongevraagd, zonder tussenkomst van een derde partij, over de (live) camerabeelden kunnen beschikken en er op toe (kunnen) zien dat de camerabeelden uitgekeken worden binnen de kaders van de met de politie gemaakte afspraken.
De stichting RTR-NL.
Door de stichting RTR-NL wordt al sinds 2010 samengewerkt met de politie, waar het gaat om het faciliteren van cameratoezicht in het publieke domein door de gemeenten.
Diverse gemeenten laten hun camera’s door tussenkomst van de stichting RTR-NL uitkijken onder de operationele regie van de politie. Door deze vorm van samenwerking is het ook mogelijk om, bij aangrenzende gemeenten, gemeentegrens overschrijdende criminaliteit te volgen. De door de stichting RTR-NL uitgekeken camerabeelden worden allemaal 24/7 opgeslagen in een “WPG proof” omgeving. Indien dat nodig mocht zijn kunnen camerabeelden, ingeval van een incident, direct worden doorgeschakeld naar de politie. Ook kan de politie beschikken over de veiliggestelde beelden indien dit nodig is voor de opsporing van strafbare feiten. Dit alles binnen de kaders van de geldende wet- en regelgeving.
De expertise van de stichting RTR-NL.
Sinds 2010 dient de stichting RTR-NL gemeenten en bedrijventerreinen al van advies op het gebied van toegepaste sensing technologieën en ondersteund gemeenten en bedrijventerreinen bij sensing gerelateerde projecten. Sinds 2018 voorziet de stichting echter alleen nog gemeenten van advies. Het advies van de stichting met betrekking tot cameratoezicht beperkt zich niet tot permanent cameratoezicht op openbare plaatsen, maar betreft ook advies en ondersteuning bij projecten met betrekking tot het inrichten van ondersteunende sensing technologie bij calamiteiten en/of evenementen.
Bent u geïnteresseerd?
Graag komt een medewerker van de stichting RTR-NL eens bij u langs om u nader te informeren over de mogelijkheden tot samenwerking. Natuurlijk kunt u ook bij de stichting RTR-NL langskomen voor een kijkje “achter de schermen” bij de cameratoezicht ruimte in Nijmegen.
Ook kunt u natuurlijk onze website bezoeken www.rtr-nl.nl - wellicht vindt u daar al een antwoord op uw vragen.
Uiteraard kunt u ons ook mailen via deze website, of rechtstreeks via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Er wordt dan contact met u opgenomen om uw vragen te beantwoorden dan wel om een afspraak met u te maken.