Programma Secure Lane

Wat is Secure Lane?
Secure Lane is de toepassing van cameratoezicht op truckstops, parkeerplaatsen en bedrijventerreinen ter voorkoming van ladingdiefstallen, vanaf vrachtauto’s.
De toepassing bestaat uit een cameravolgsysteem, waarbij ANPR camera’s en dome camera’s "slim" aan elkaar gekoppeld zijn. Het systeem wordt door cameraobservanten onder regie van de politie, vanuit de RTR-NL bediend.
Het systeem, moet de veiligheid voor chauffeur, lading en vrachtauto verbeteren.

Waar Secure Lane?
Secure Lane is actief op de corridor van Venlo naar Eindhoven, naar Rotterdam.
De parkeerplaatsen en truckstops langs deze corridor behoorden tot de onveiligste parkeerplaatsen in Nederland.
Niet alleen zijn alle 15 verzorgingsplaatsen voorzien van het Sucre Lane cameravolgsysteem, maar ook de verlichting is daar verbeterd.
Dit project is uitgevoerd door de Stichting Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Oost Brabant (CrimiNee!), met ondersteuning van de provincie Noord-Brabant, Transport en Logistiek Nederland en andere partners. RTR-NL heeft de exploitatie van Secure Lane voortgezet.

Voor wie Secure Lane?
Secure Lane richt zich, zowel op de transportbranche, als de exploitanten van truckstops en parkeerplaatsen.

Resultaat en evaluatie.
Dankzij Secure Lane daalde het aantal ladingdieven binnen één jaar van 74 naar slechts 4. Secure Lane omvat vier verzorgingsplaatsen uit de landelijke top vijf.
Nadat deze waren aangesloten op Secure Lane, daalde de transportcriminaliteit hier fors.

De kracht van Secure Lane is naast de inzet van "slimme technieken", de ketengerichte gebiedsgeoriënteerde aanpak van de transportcriminaliteit.
Door de intensieve samenwerking van publieke en private partners is het project een succes geworden.