30 mrt 2017
Camerabeelden worden nog te vaak afgewezen door de rechter.
Gepost door HW

Camerabeelden worden nog te vaak afgewezen door de rechter. Terwijl een belangrijke misdaad op de gevoelige plaat staat, wordt dat bewijs soms onterecht niet gebruikt.

Dat stelde CDA-Kamerlid Van Toorenburg vandaag in een Kamerdebat. Zo noemt ze het voorbeeld van een zaak waarin het dumpen van drugs op camera stond, maar de beelden mochten niet gebruikt worden. Dat besloot de rechter volgens haar omdat die camera eigenlijk bedoeld was om de natuur te filmen.

Volgens de CDA’er had deze krampachtigheid niet gehoeven. De rechter had deze beelden gewoon toe kunnen laten volgens de regels. Die regels hoeven wat haar betreft dus niet veranderd te worden, maar mensen bij justitie moeten wel snel uitleg krijgen over wat wel en niet mag met camerabeelden.

Minister Blok (Veiligheid en Justitie) gaat onderzoeken hoe dit kon gebeuren. Hij wil eveneens dat camerabeelden zo veel mogelijk gebruikt kunnen worden voor de opsporing van criminelen. Zo nodig gaat hij werknemers bij justitie nog eens informeren over welke camerabeelden gebruikt kunnen worden.

Kamerleden hadden in het debat over misstanden in de opsporing de handen op de rug. Meerdere parlementariërs zien grote problemen bij de politie, maar de belangrijkste oplossing - geld - kunnen ze nu niet bieden. Daar wordt immers nu over onderhandeld aan de formatietafel.

De SP doet een poging nu al geld los te peuteren. Omdat elke partij geld eiste in het verkiezingsprogramma, heeft Kamerlid Van Raak een motie ingediend om per direct 200 miljoen beschikbaar te stellen voor de politie. Dat is hetzelfde bedrag dat GL er voor beschikbaar stelde in het programma, de overige partijen hadden er meer voor over. De motie is echter bij voorbaat kansloos, partijen zullen het onderhandelingsresultaat willen afwachten.

Bron: Telegraaf.nl