29 aug 2019
Gepost door Super User

Op donderdag 29 augustus 2019, hebben vertegenwoordigers van de gemeente Boxmeer een werkbezoek gebracht aan de RTR-NL

In een geanimeerd gesprek kwamen onder andere aspecten van privacy, organisatie en techniek aan de orde. Na afloop uiteraard een inkijkje in de camera toezicht ruimte.

24 juni 2019
Gepost door Super User
gemeente-culemborg

Het slachtoffer van het steekincident zondagavond 23 juni 2019 aan de Schoolhof West in Culemborg is een 19-jarige jongeman uit diezelfde plaats. De politie is op zoek naar de dader. De man ging er na het steekincident op een scooter vandoor. De steekpartij vond rond 21.50 uur plaats bij een appartementencomplex in de straat.
Het gebied rondom de Schoolhof West in Culemborg valt binnen het gebied van Regionale Toezicht Ruimte Nijmegen (RTR-NL). Dit betekent dat de politie door middel van camera's zicht kan houden op de publieke ruimte. Medewerkers van de RTR zagen zondagavond een geweldsincident.

De medewerkers van de Regionale Toezicht Ruimte Nijmegen hebben de camerabeelden live doorgezet naar de meldkamer van de politie. De meldkamer heeft daarop direct agenten naar de plek gestuurd. Toen de agenten ter plaatse kwamen bleek, dat het inderdaad om een steekincident ging.

De dader was toen al weggevlucht. De agenten hebben ter plaatse onderzoek ingesteld en met verschillende mensen gesproken. Volgens getuigen zou het gaan om een man gekleed in een zwarte broek, merk Adidas, droeg hij sportschoenen met een witte zool en had hij een geblokte sjaal om.

06 feb 2019
Gepost door Super User

Van Zuidhorn tot Urk: overal in Nederland hangen toezichtcamera’s. Hoeveel zijn het er eigenlijk? En wat voor effect hebben ze? Sophie Blok, Lotte Kuipers en Mark Middel mailden en belden álle Nederlandse gemeenten om antwoord te krijgen op deze vragen.

Burgemeester speelt een hoofdrol.
In 2010 had slechts een kwart van de gemeenten camera’s. Uit onze inventarisatie blijkt dat er nu in 40 procent van de gemeenten (152 van de 380) in totaal bijna drieduizend toezichtcamera’s hangen. En het zijn niet alleen de steden, ook dorpsgemeenten als Zuidhorn, Urk en Gulpen-Wittem hebben camera’s geplaatst. Die camera’s dienen allemaal hetzelfde doel: het handhaven van de openbare orde en veiligheid.

De burgemeester speelt een hoofdrol als het gaat om cameratoezicht. De gemeenteraad bepaalt alleen of de burgemeester de bevoegdheid krijgt om camera’s te plaatsen. Vervolgens bepaalt de burgemeester of, waar en hoe lang er camera’s worden neergezet. Soms volgt een debat met de gemeenteraad na een begroting of evaluatie, maar formeel hoeft dat niet.

De camera’s moeten volgens de gemeentewet wel noodzakelijk zijn en het toezicht mag geen ongeoorloofde inbreuk op de privacy veroorzaken. Ook mogen camera’s pas worden geplaatst als eerdere – minder ingrijpende – maatregelen voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid niet hebben gewerkt. Wanneer de camera niet meer nodig is, moet deze weer verdwijnen.

RTR-NL verzorgt voor diverse gemeenten in Nederland het cameratoezicht.

Het hele artikel van Vrij Nederland kunt u HIER verder lezen.